Ezek egy profi bártender legfontosabb jellemzői

Németh Topgun Norbert, Bartender, bármixer bérlés, mobil koktélbár, TopGunLive ShowA következő bejegyzés két esetben lehet kiemelkedően hasznos: ha a kedves Olvasó bártendernek készül, vagy ha éppen bártendert keres rendezvényére, éttermébe, szórakozóhelyére. Az ún. “bartending” nem csak az italkeverésből áll, éppen ezért ahhoz, hogy valaki profivá tudjon válni, sokrétű képességek és tulajdonságok szükségesek. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Mindazoknak, akik bártendernek készülnek, vagy fejlődni szeretnének: fontos kellő önkritikával felmérni, hogy az alábbiakban felsoroltaknak jelenleg megfelelnek-e már, vagy képesek lesznek-e eleget tenni ilyen kívánalmaknak.

Mindazoknak, akik bártendert keresnek: az alábbi listát tekintheti akár ellenőrzőpontok gyűjteményének is. Ha a jelölttel való találkozás során úgy érzi, hogy megfelelt az itt felsorolt követelménynek, akkor nagy eséllyel a későbbi közös munka során sem fog csalódni.

1. Kiváló memória

Koktélkeverés közben nincs puska, amiből nézni lehet az összetevőket. A megbízható memória a bártender legjobb barátja, amit folyamatosan edz és karbantart, hogy ne hagyja cserben a legfontosabb pillanatokban.
Bártendereknek: ne csak éles helyzetekben keverjen koktélokat, hanem gyakorlásként is, mert ez a legbiztosabb módja a tanulásnak. Segíthet az is, ha szókártyákat készít az összetevőkből és a koktélnevekből, ezek többféle módon segíthetnek: párosíthatja őket, vagy összekeverve kihúzhat 1-1 lapot és vagy az adott koktélt kell azonosítania az összetevők alapján, vagy éppen felsorolni a koktél összetevőit. Érdemes a koktélkeverésen kívüli elfoglaltságokkal is karban tartani az elmét: ilyen lehet a nyelvtanulás, de akár a rejtvényfejtés is.
Bártendert keresőknek: bátran megkérheti a jelöltet, mondja el Önnek, hogyan készítene el bizonyos italokat, de a memóriáról árulkodik az is, mennyire emlékszik a jelölt akár egy korábbi megbeszélés részleteire (nevekre, vagy bármilyen egyéb információra).

2. Precizitás mindig, minden körülmények között

Ha valaki egy ismert koktélt rendel, aminél tudja mire számíthat, de mégis más íz-élményt kap, az nagy baj. Különösen akkor, ha törzsvendége egy helynek, ahol rendszerint ugyanazt az italt issza. Egy profi bártendernek mindig képesnek kell lennie arra, hogy pontosan ugyanazokkal az arányokkal dolgozzon.
Bártendereknek: gyakorlás és gyakorlás mindenek felett! Ismét jól jöhet, ha szakmán kívüli módszereket is kipróbál pl. egyéb finom mozdulatot, vagy a fókusz tartását igénylő hobbi formájában.
Bártendert keresőknek: a precizitás egyik kiváló mércéje a pontosság és figyelmesség. Milyen gyorsan és körültekintően válaszol a felkeresésre szakemberünk? Milyen pontosan érkezik meg a találkozóra? Ilyen apró jelekből is következtethetünk arra, a munkájában mennyire lesz precíz.

3. Szervezettség

A bárpult olyan egy profi számára, mintha egy űrhajó lenne, vagy versenyautó: mindennek pontosan megvan a helye és a szerepe egy olajozott működéshez. A szervezettség elengedhetetlen nem csak az est folyamán, de a nem hétköznapi időbeosztás miatt az élet többi területén is.
Bártendereknek: minden fontos munkahelyi teendőről készüljön jegyzet, a hétköznapoknak pedig legyen egy megszokott rutinja, amiben a főbb teendőkre elkülönített, meghatározott időt szán – így a pihenésre is! Kialvatlanul senki sem lehet precíz, sem szervezett.
Bártendert keresőknek: fontos ennek felmérésében az egyszerű benyomás is: összeszedett egyén érzetét kelti jelöltünk, vagy sem?

4. Nyitottság és naprakészség

Egy profi bártender jellemzőiIsmerni és jól elkészíteni néhány tucat alapkoktélt még csak egy dolog. Ahhoz, hogy valami pluszt is tudjunk nyújtani, újat alkotni és lenyűgözni vendégeinket, a nyitottság kulcs. Mire legyünk nyitottak? Elsősorban magukra az emberekre, a helyre, ahol dolgozunk, és persze figyeljük, keressük az új ízeket, italokat, alapanyagokat, eszközöket is.
Bártendereknek: a szakmai oldalt illetően érdemes alapanyag-beszállítók hírleveleire feliratkozni, külföldi és hazai bártenderek munkáját követni. Ami az embereket illeti, figyeljen minden részletre, amit mondanak, legyen érdeklődő, mert így fogja megtalálni az ahhoz vezető utat, hogy egyedi igényeknek is meg tudjon felelni munkája során.
Bártendert keresőknek: figyelje meg, hogy a beszélgetés során mennyire proaktív a jelölt, vannak-e esetleg már akkor saját ötletei és legfőképp kérdez-e ő is Öntől?

5. Stílus, elegancia és igényesség

A koktélok önmagukban is exkluzivitást sugárzó italok, fogyasztásuk során fontos, hogy a vendég különlegesnek élje meg a pillanatot. Ebben viszont nagy szerepe van a bártender személyének is, hiszen ha lehet így fogalmazni, ő maga is „része”az összképnek, a tálalásnak.
Bártendereknek: ügyeljen öltözködésére, akár keressen magának egy elegáns ruhadarabot, ami jellemzi a személyét (pl. Steve Jobs neve is összeforrt a fekete garbóval). Az igényesség ne csak Önt, de a használt eszközöket is jellemezze: a tiszta poharak és munkapult mindig legyen alapvető! Az italkeverés során használt mozdulatait gyakorolja sokat, hogy minél kecsesebbek, elegánsabbak, ugyanakkor természetesek legyenek.
Bártendert keresőknek: ez az, ami tulajdonképpen első ránézésre látszik bárkin. Ebben a szakmában fontos a jó megjelenés, amely elsősorban a személyes higiéniára, összeszedettségre, rendezett külsőre vonatkozik.

6. Megfelelő modor, karakteres, emlékezetes személyiség

Egy bártender nem csak elkészíti, de fel is szolgálja az italokat, ezért különösen fontos, hogy jó benyomást keltsen a vendégekben, rendelkezzen erős pozitív kisugárzással és legyen minden helyzetben udvarias.
Bártendereknek: a munka ideje alatt nincs helye más gondolatnak, csakis a vendégeire és a munka minőségére fókuszáljon. A mosoly nem mindenkinek jön természetesen, de gyakorolható – furcsán hangzik, de segíthet, ha minden reggelt egy nagy mosollyal indít. Ügyeljen tudatosan arra, hogy gesztusai, mimikája is kedvességet, előzékenységet sugározzanak. Legyen felkészült illemszabályokat (protokoll, etikett) illetően is.
Bártendert keresőknek: ezek a személyiségjegyek már az első beszélgetésnél megmutatkoznak, ezért ügyeljen rá tudatosan, hogy jelöltje eleget tegyen a fenti kívánalmaknak.

7. Edzettség (és egyensúlyérzék)

Ez a szakma komoly fizikai kihívást is jelent. Ahhoz, hogy hosszútávon végezhető legyen különösen fontos odafigyelni a test megfelelő karbantartására. Külön említést érdemel az egyensúlyérzék fejlesztése. Ez nem csak abban van egy bártender segítségére, hogy akár egy flair show-t adhasson: a fizikai és lelki egyensúly kéz a kézben járnak. Bizonyított, hogy a nagy figyelmet igénylő egyensúly-feladatok rendszeres gyakorlása segít abban is, hogy fejben összeszedettebbek legyünk.
Bártendereknek: a rendszeres (minimum heti 4-5 alkalom) testmozgás elengedhetetlen, hogy az életforma része legyen. Ahhoz, hogy hosszú távon a pályán tudjon maradni, az állóképesség és az erőnlét fejlesztésére javasolt külön figyelmet fordítania. Mindenképpen iktasson be az egyensúlyérzék-fejlesztésére irányuló gyakorlatokat is.
Bártendert keresőknek: a megjelenés ismét önmagáért beszél, vagyis a jelölt kiállása, fizikuma is sokat elárul életmódjáról. Emellett rákérdezhet arra is, szabadidejét mivel tölti, ebből hamar ki fog derülni ez a részlet is.


Profi bártendert keres rendezvényre? Esetleg azzá szeretne válni, vagy képezné kollégáit? A TopGunLive Show csapata mindkét esetben rendelkezésére áll! Vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.