Ismerj meg jobban – interjú Németh ‘TopGun’ Norberttel

A Minden Nap Németül című magazinba készített velem interjút Ódor Adrienn. A német nyelvű cikk alapjául szolgáló magyar riportot itt olvashatjátok.

Honnan ered a “Topgun” név?

A Topgun művésznév úgy ragadt rám, hogy az egyik kollégám nézett munka közben és azt mondta, innentől fogva ő Topgun-nak fog szólítani, mert látta köztem és Tom Cruise közti hasonlóságot, ahogy dobáltam az üveget, ahogy mosolyogtam. Attól fogva mindenki úgy szólított és én nem ellenkeztem, bevallom, hogy tetszett a név! 🙂

Mi a szakmád pontos megnevezése? Mit takar ez a kifejezés?

Bármixer és koktél show esküvőre, rendezvényreFlair bartender a pontos megnevezése.
A flair jelentése készség, képesség, tehetség. Lényege, hogy koktélokat keverünk látványosan, akrobatikus elemekkel tarkítva. Repülnek a shakerek, üvegek és poharak, de a végén egy ízletes és finom ital kerül a vendég elé. Legalábbis így kellene, hogy legyen.:)
Az első dokumentált flair show bartender Jerry Thomas volt.
Valóban a flair bartending az 1970-80-as évekre tehető, amikor megnyitották az első étterem frenchise-ot, ahol a vendégek szórakoztatása volt a fő célok egyike, ez a T.G.I. Friday nevű lánculat. Az igazi sikert az 1988-ban megjelent Cocktail című film hozta, Tom Cruise főszereplésével. Számos karrier ennek a filmnek köszönhetően kezdődött el.

Mikor, illetve mi volt az a pont, amikor eldöntötted, hogy flair bartender akarsz lenni? Hol tanultad a zsonglőrködést?

Nyaralásaink alatt a szüleimmel már gyerekkoromban találkoztam üvegeket dobáló emberekkel, de akkor még fogalmam sem volt róla, hogy mi is ez valójában, de nagyon tetszett. Ekkor még egy másik hivatásnak szenteltem az életem, futballoztam. 2006-ban több alkalommal megsérültem, ezután úgy éreztem, hogy el kell gondolkodnom a jövőmet illetően.

Ekkor láttam egy riportot az ország akkor két legjobb flair bartenderéről, akik ráadásul egy testvérpár, Sörös Szabi és Norbi. Lenyűgözött a látvány, amit csináltak ezek a srácok. Ekkor határoztam el magam igazán, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Beiratkoztam egy klasszikus mixer tanfolyamra, hogy megtanuljam az italkeverés alapjait. Párhuzamosan már gyakoroltam magamtól, később egy magyar profi bartender mutatta meg a flair alapjait, Hegyi Olivér. Nagyon motivált és elszánt voltam, ez volt az életem, ahogy most is!

Hogyan lesz valakiből flair bartender?

Németh TopGun Norbert flairtender, flair bártender, koktél showNem véletlen nincs olyan sok flair bartender, mivel itt nagyon sokat kell gyakorolni és sokan feladják, mert ez nem pár hét alatt elsajátítható hivatás.
A kérdésre a válasz, pedig az, hogy napi több órát kell gyakorolni, mellette a klasszikus italkeverésre is időt kell szánni. Az első az, hogy tudjunk finom italokat készíteni, a látvány pedig egy plusz. Ha a vendég szórakoztatva kap egy remek italt, akkor mindenki elégedett lesz.
Egy nagy kedvenc idézetem: „mi lehet annál jobb, mint szeretni, amit csinálunk és tudni, hogy annak értéke is van?

Napi 3-7 órát gyakoroltam az első 4 évben. Ezután is rendszeresen képeztem magam, mint klasszikus italkeverésben, mint flair tudásban. Ez így van a mai napig is. Itt nem lehet soha hátradőlni, mindig lehet tanulni és fejlődni. 13 éve csinálom alázattal és nagy szorgalommal és mindig örömömet lelem benne.

Tudomásod szerint körülbelül hány flair bartender van ma Magyarországon?

Sajnos egyre kevesebb. Nagyon sokan abbahagyták vagy külföldre mentek. Magyarország nem a flair bartenderek mekkája. Nem könnyű ebből itthon megélni, sőt. Aktívan kb. 8-10 ember foglalkozik ezzel hazánkban.

Hogyan telik egy flair bartender napja?

Nem unatkozok soha. Éjszakai életet élek, így nem vagyok egy korán kelő típus. ?
Ébredés után átnézem az e-maileket. Ügyeket intézek, gondolkodom, hogyan lehetne még jobban csinálni a vállalkozásom. Fitness terembe járok, hogy karban tartsam a testem is. Ahogy mondani szokás, ép testben ép lélek.
Heti több alkalommal gyakorlok a mai napig is. Főleg ha új show műsort csinálok, vagy épp egy tv-s szereplése készülök, ilyenkor több órát is a gyakorló teremben töltök. Az időm többi részét a barátnőmmel töltöm. Szerencsére mindketten úgy osztjuk be az időnket, ahogy szeretnénk, így sokat lehetünk együtt.

Mi a legszebb és a legnehezebb számodra ebben a szakmában?

Németh Topgun Norbert, Bartender, bármixer bérlés, mobil koktélbár, TopGunLive ShowSzámomra ez egy életforma. A legszebb, hogy azt csinálhatom, amit igazán szeretek. A legszebb érzés számomra, amikor a színpadon állok a közönség előtt. Ilyenkor teljesen átszellemülök és megszűnik a külvilág néhány percig. Amikor pedig megtapsolják a produkcióm, az leírhatatlan érzés. Minden nehéz pillanat vagy fáradtság elillan egy pillanat alatt.
Szeretek szórakoztatni, újat adni az embereknek.
A legnehezebb ebben a szakmában? A bepakolás egy rendezvényre, ezt mindig szívesen kihagynám! 🙂

Mik voltak eddigi pályafutásod legfontosabb állomásai?

Az első versenyem, ahol azonnal egy 3. helyezést értem el. Ezután főként a show műsorokra koncentráltam, ebben segítséget a barátnőmtől kaptam, aki a koreográfiában és a zenében segít rengeteget, hogy igazán minőségi produkciót tudjak bemutatni a nagyérdemű közönségnek.
Sokat köszönhetek neki, ha ő nem lép az életembe, nem tartanék itt.
Több külföldi és hazai club/bár vezető bártendere és bár vezetője voltam.
Felléptem többek közt az USA-ban, Monacoban, Londonban, Egyiptomban…
Rendszeresen kapok felkéréseket tv csatornáktól, mint pl. Duna Tv, Fem3Café, Tv2, de osztrák vezető csatornákon is voltam már látható.
Nemrégiben az ország vezető csatornájának egyik kiemelt show műsorában, a Csak show és más semmi! címűben kaptam szerepet.
De minden egyes esemény sokat jelent nekem. Mind más és más izgalmakat rejt magában.

Hol van az abszolút csúcs számodra?

Hm. Mindig tűzök ki újabb célokat és az odavezető út számomra a csúcs!

Mi lesz, ha már a szakmádban mindent elértél, amit szeretnél?

Olyan nincs, hogy mindent elérek. Mindig lesznek újabb célok és álmok, melyeket szeretnék megvalósítani.
Zárásként szeretnék egy idézetet írni, melyet édesanyám írt nekem, amikor elkezdtem a pályafutásom. Soha nem fogom ezt elfelejteni.
”Egyszer mindent elér az ember, azt is mi most még messzi cél. Csak küzdj, áldozz, s ne csüggedj el és győzelmed lesz a hősi babér.”